Płyty gazowe Solgaz
Remonty, urządzanie, ogród. Wszystko dla Twojego domu.
- korsan
Płyty gazowe Solgaz
Już gdzies tu było pisane o tych płytach. Jestem ciekaw ilu tu jest użytkowników tego rozwiązania i jak wam się spisują te płyty w całkiem ciekawej technologii. Jakby nie patrzeć funkcjonalnie ich płyty zaskakują.
- pawlik
Re: Płyty gazowe Solgaz
No Solgaz to chyba tylko jako krajowy producentHanka pisze: ↑24 paź 2019, 21:17 Masz na myśli płyty naszego polskiego producenta w rozwiązaniu tradycyjnym czy jako gaz pod szkłem?

A same rozwiązania całkiem interesujące. Jak patrzysz na te płyty z palnikami pod szkłem, czy też ceramiką, to spójrz na ich najnowszą linię - Optima. Wygląda dużo ładniej. Funkcjonalnie to raczej to samo. Chyba też wymiary się trochę zmieniły.
- Hanka
Użytkuję GPC czyli jak się okazuje starszą wersję płyty gazowej pod szkłem. O nowej wersji Optima nie słyszałam. Zaraz wejdę na stronię producenta i z ciekawości porównam cóż się tam zmieniło.
- pawlik
Prawda że wygląda dużo lepiej? GPC była fajnym pomysłem ale dopiero Optima pokazała jak taka płyta powinna wyglądać. Funkcjonalnie chyba bardzo podobne to rozwiązania.Hanka pisze: ↑30 paź 2019, 21:53 Użytkuję GPC czyli jak się okazuje starszą wersję płyty gazowej pod szkłem. O nowej wersji Optima nie słyszałam. Zaraz wejdę na stronię producenta i z ciekawości porównam cóż się tam zmieniło.
- SylwiaN
Optima to ta wersja która ma ładniejsze te wyloty z tyłu? Takie bardziej otwarte ale bez kratki? Dobrze myślę? Jeżeli tak to mi ta wersja bardzo się podoba. Kiedyś oglądałam właśnie wersje z kratkami i bardzo mi się ona nie podobała. A ta jest bardzo fajna. Mała zmiana a odbiór zupełnie inny.pawlik pisze: ↑31 paź 2019, 15:09Prawda że wygląda dużo lepiej? GPC była fajnym pomysłem ale dopiero Optima pokazała jak taka płyta powinna wyglądać. Funkcjonalnie chyba bardzo podobne to rozwiązania.Hanka pisze: ↑30 paź 2019, 21:53 Użytkuję GPC czyli jak się okazuje starszą wersję płyty gazowej pod szkłem. O nowej wersji Optima nie słyszałam. Zaraz wejdę na stronię producenta i z ciekawości porównam cóż się tam zmieniło.
- Ankak33
Koleżanka ma taką płytę gazową pod szkłem.Muszę się przyznać ,że na początku myślałam,że jest to elektryczna płyta indukcyjna:) Nie wiedziałam,że płyty gazowe mogą wyglądać w ten sposób.Mnie ta pod szklłem bardzo się podobała,ale ta nowsza wersja rzeczywiście wygląda jeszcze ładniej
- SylwiaN
Jak widać mogą być i gazowe. Fajnie to wymyślili. Nie każdy może mieć indukcję a jak jest w domu gaz, to szkoda nie skorzystać. A wygląda taka płyta dużo lepiej niż zwykła gazowa.Ankak33 pisze: ↑11 lis 2019, 12:36 Koleżanka ma taką płytę gazową pod szkłem.Muszę się przyznać ,że na początku myślałam,że jest to elektryczna płyta indukcyjna:) Nie wiedziałam,że płyty gazowe mogą wyglądać w ten sposób.Mnie ta pod szklłem bardzo się podobała,ale ta nowsza wersja rzeczywiście wygląda jeszcze ładniej
- korsan
Poszukałem w necie tej płyty i faktycznie wygląda interesująco. Zupełnie inaczej niż większość znanych mi rozwiązań.SylwiaN pisze: ↑04 lis 2019, 14:17Optima to ta wersja która ma ładniejsze te wyloty z tyłu? Takie bardziej otwarte ale bez kratki? Dobrze myślę? Jeżeli tak to mi ta wersja bardzo się podoba. Kiedyś oglądałam właśnie wersje z kratkami i bardzo mi się ona nie podobała. A ta jest bardzo fajna. Mała zmiana a odbiór zupełnie inny.pawlik pisze: ↑31 paź 2019, 15:09Prawda że wygląda dużo lepiej? GPC była fajnym pomysłem ale dopiero Optima pokazała jak taka płyta powinna wyglądać. Funkcjonalnie chyba bardzo podobne to rozwiązania.Hanka pisze: ↑30 paź 2019, 21:53 Użytkuję GPC czyli jak się okazuje starszą wersję płyty gazowej pod szkłem. O nowej wersji Optima nie słyszałam. Zaraz wejdę na stronię producenta i z ciekawości porównam cóż się tam zmieniło.
- Hanka
Tak, dobrze myślisz. Optima to najnowsza wersja dawnej GPC.korsan pisze: ↑18 mar 2020, 12:24 Czyli jak dobrze rozumiem, to cała seria Solgazu GPC to jest seria starsza? A nowsza to ta Optima? Dobrze myślę?
- brzez
Oj już chyba nieHanka pisze: ↑01 kwie 2020, 18:26Tak, dobrze myślisz. Optima to najnowsza wersja dawnej GPC.korsan pisze: ↑18 mar 2020, 12:24 Czyli jak dobrze rozumiem, to cała seria Solgazu GPC to jest seria starsza? A nowsza to ta Optima? Dobrze myślę?

- korsan
Faktycznie. Właśnie z ciekawości przeglądam ich materiały na FB i całkiem ciekawie piszą o tej nowej płycie. Kilka nowych patentów opracowali przy jej wymyślaniu. Fajnie, że nie będzie już tych cykających zapalników. Może nie było to głośne ale i tak gdzieś się to jednak niosło. Do tego zastanawiają mnie te magnetyczne zawory, jak to będzie funkcjonowało. Brzmi ciekawie.
- Tanika
Moja chrzestna się skusiła na taką płytę i do dziś przeklina ten dzień. Ja myślałam chwilę nad nią ale po przeżyciach cioci zdecydowałam się na indukcję. Tym bardziej że w tej chwili można spokojnie płytę indukcyjną podłączyć w bloku. Mam Electrolux SenseFry - jest genialna 

- korsan
Oj nie prawda jest, że w każdym bloku możesz mieć indukcję. U mnie nie ma szansy. Mam ponad 40-to letnią instalację elektryczną, jedną fazęTanika pisze: ↑30 lip 2020, 20:37 Moja chrzestna się skusiła na taką płytę i do dziś przeklina ten dzień. Ja myślałam chwilę nad nią ale po przeżyciach cioci zdecydowałam się na indukcję. Tym bardziej że w tej chwili można spokojnie płytę indukcyjną podłączyć w bloku. Mam Electrolux SenseFry - jest genialna![]()

- angelica.hermiston
Post autor: angelica.hermiston »
Tak jak w przypadku innych urządzeń AGD płyta indukcyjna, która zużywać będzie najmniej prądu, posiadać będzie wysoką klasę efektywności energetycznej. Na każdej z płyt znajdziemy etykietę energetyczną, na której producent umieszcza informację o klasie energetycznej urządzenia w skali od A (najwyższa) do G (najniższa). Dodatkowe oznaczenie stanowią „+”, które stosuje się dla urządzeń w klasie A. Na pewno nie zdecydowałabym się na płytę gazową, zwłaszcza po przeczytaniu tego artykułu https://www.maxkuchnie.pl/artykuly/ener ... -3011.html.
Przejdź do
- Forum
- ↳ Biznes
- ↳ Dom i Ogród
- ↳ Moda i Uroda
- ↳ Nowe Technologie
- ↳ Rodzina i Dziecko
- ↳ Turystyka
- ↳ Zdrowie
- ↳ Finanse i ubezpieczenia
- ↳ Komputery i Internet
- ↳ Motoryzacja i sport