"zdegenerowane" drożdże
: 30 lis 2020, 10:25
W jaki sposób te "grzybki" mogą się degenerować?
Czytam sobie właśnie o hodowli drożdży i w niektórych miejscach na https://salm-austria.com/pl/ temat jest potraktowany dość pobieżnie. Ja rozumiem, że "drożdże zanieczyszczone lub zdegenerowane źle wpływają na proces fermentacji brzeczki" i piwo wychodzi wtedy słabe. Żeby nie napisać, że do niczego.
Ale na czym ta degeneracja miałaby polegać? Jakie mogą być jej przyczyny? Czy ktoś ma więcej informacji na ten temat?
Czytam sobie właśnie o hodowli drożdży i w niektórych miejscach na https://salm-austria.com/pl/ temat jest potraktowany dość pobieżnie. Ja rozumiem, że "drożdże zanieczyszczone lub zdegenerowane źle wpływają na proces fermentacji brzeczki" i piwo wychodzi wtedy słabe. Żeby nie napisać, że do niczego.
Ale na czym ta degeneracja miałaby polegać? Jakie mogą być jej przyczyny? Czy ktoś ma więcej informacji na ten temat?